Omstilling af voksensocialområdet har givet positivt udbytte
Furesø Kommune har gennemgået 800 sager på voksenområdet i 2024. Nu viser en samlet opgørelse, at kommunen gennem dialog med borgere og pårørende sammen har fundet løsninger, der både har tilgodeset borgerens udvikling og samlet mindsket merforbruget på området med 13,8 mio. kr.
I februar 2024 godkendte Furesø Byråd en handleplan for at omstille voksensocialområdet i en mere bæredygtig retning både økonomisk og menneskeligt. Baggrunden var en ekstern Komponent-analyse fra 2023, der viste, at Furesø havde større udgifter til især botilbud og borgervejledere, der yder støtte i borgernes hjem end tilsvarende kommuner. Samtidig med, at Furesø Kommune er presset økonomisk på andre kernevelfærdsopgaver.
Alle sager gennemgået, nye tilbud til nogen
Nu viser en samlet analyse af kommunens arbejde med handleplanen i 2024 de første resultater. Furesø Kommune har gennemgået 800 borgersager. 70 sager er blevet ændret, og det har været i samarbejde med borgerne. Det drejer sig både om borgere, der bor på botilbud og borgere, der modtager socialpædagogisk støtte i eget hjem. Seks borgere, der boede på midlertidige botilbud i andre kommuner, er fx flyttet hjem til Furesø. De fortæller, at de nu oplever at være en del af deres nærmiljø og tæt på deres netværk. Det giver stor værdi, når man skal trænes i at kunne bo i egen bolig på sigt. ”Det er rart at flytte tilbage til Furesø, hvor min far og søster bor”, sagde en af borgerne.
Derudover er knap 10 borgere, der boede på botilbud, flyttet i egen bolig med støtte fra borgervejledere. De udtrykker, at de nu oplever at kunne klare sig selv med lidt støtte og have et mere selvstændigt liv.
De økonomiske mål er også blevet opnået i processen, idet kommunen har mindsket udgifterne til området med 13,8 mio. kr. i 2024.
”Vores medarbejdere og ledere har lavet et rigtig godt stykke arbejde. De har været i dialog med borgere og pårørende og sammen fundet løsninger, der både tilgodeser borgerens fortsatte udvikling og kommunens pressede økonomi. Jeg oplever, at borgerne har fået højere kvalitet i vores egne tilbud, og de er rigtig glade for at komme tilbage til den by, de kender,” siger Hasan Yilmaz (A), formand for Handicap, Social og Psykiatri.
Forvaltningen vil fortsat have fokus på at have en recovery-orienteret tilgang i mødet med borgerne.
”Det er vigtigt, at vi hjælper borgeren på det rette tidspunkt med en tilpas indsats, der giver dem en vej videre i livet eller vedligeholder de kompetencer, som de har. Det hører jeg, at forvaltningen prioriterer. Det vil jeg også selv være opmærksom på, når vi bliver orienteret i udvalget,” siger Jan Kjældgaard (F), næstformand for Handicap, Social og Psykiatri.
Få råd og hjælp i Familierådgivningen
Hasan Yilmaz
Udvalgsformand
hyi@furesoe.dk
Jan Kjældgaard
Udvalgsnæstformand
jkj5@furesoe.dk
Kontakt
Center for Beskæftigelse, Forebyggelse og Sociale Indsatser
Stiager 23500 Værløse