Skip til hoved indholdet

Furesø: Enigt Byråd bag toårigt budgetforlig

Torsdag den 19. september er der indgået en aftale om et toårigt budget for Furesø. Byrådets partier er enige om fortsat at prioritere gode rammer for børn, ældre og borgere med behov for støtte. Samtidig lægges vægt på natur og klima bl.a. med en god kollektiv trafikbetjening. Endelig lægger aftalepartierne vægt på, at Furesø også fremover skal være en kommune med gode kultur-, idræts- og fritidstilbud.

Enigt Byråd

Efter ugers forhandlinger, et borgermøde og 183 læste høringssvar har alle partier i Furesø Byråd indgået en aftale for Budget 2025-26.

Som alle andre kommuner oplever Furesø i disse år stigende udgifter på de centrale velfærdsområder. For at kunne få enderne til at mødes er Furesø i fuld gang med at drive kommune på en ny måde med fokus på forebyggelse, frisættelse af medarbejderne, inddragelse af borgere og civilsamfund og brug af ny velfærdsteknologi. Politikerne har i det toårige budget afsat midler til en særlig pulje til den nødvendige udvikling og omstilling herunder kompetenceudvikling af medarbejderne.

Samtidig er det nødvendigt at gennemføre svære prioriteringer. Samlet set er det dog lykkedes i budgettet at tage en lang række af de oprindeligt foreslåede besparelsesforslag ud bl.a. ved at bruge en del af kommunens opsparede midler, hvilket stiller yderligere krav til budgetoverholdelse og budgetstyring i de kommende år.

”Jeg vil gerne takke alle Byrådets partier for et godt samarbejde om budgettet. Alle har taget ansvar for vores vanskelige økonomiske situation, lyttet og budt ind med forslag. Jeg vil også takke de mange Furesøborgere og foreninger, der deltog i budgetborgermødet, og som har indsendt høringssvar med nyttige kommentarer og forslag. Vi har landet en aftale, hvor vi heldigvis har kunnet tage mange af de værste besparelsesforslag ud, og hvor der også er plads til investeringer bl.a. i en ny skole i Jonstrup, renovering af vores daginstitutioner og flere plejehjemspladser. Samtidig bevarer vi gode rammer for et aktivt kultur- og foreningsliv og fastholder indsatsen for at beskytte vores natur og klima”, siger Ole Bondo Christensen, Furesø Kommunes borgmester (A).

Ingen ekstra lukkeuge

Politikerne har i budgetforhandlingerne aftalt at undgå en række af de oprindelige besparelsesforslag. Der kommer således ikke en 3. lukkeuge i sommerferien, ekstra lukkedage eller forringelser i normering i dagtilbuddene. Takststigningerne på FFO-området halveres. Forslaget om et ugentligt bad til ældre er også udgået. Det samme er forslaget om at spare på fysioterapien på plejehjemmene. Besparelsen på aktivitetscentrene er halveret og udskudt til 2026, for blot at nævne nogle af justeringerne i budgettet. Samlet set tilføres der i budgettet flere nye midler til velfærdsområder, end der gennemføres besparelser for.

Flere midler til special- og normalområdet i skoler

Der afsættes 10 mio. kr. i 2025 til at dække udgifterne til det stigende antal børn, der modtager specialundervisningen og til at styrke almenområdet. Byrådet er enigt om at prioritere i børne- og ungeområdet for at fremme børn og unges trivsel og forebygge behovet for specialtilbud.

Prioritering af ældre og forebyggelse

Vi bliver flere ældre i Furesø og flere får behov for pleje. Det bliver der taget højde for i en opdateret demografimodel, som forventes at ville tilføre ekstra 22 mio. kr. til ældreområdet over de kommende fire år. Samtidig har Byrådet besluttet, at de statslige midler på ældreområdet bliver på ældreområdet.

For at arbejde for, at flere ældre kan klare sig selv længere, er der også fokus på forebyggelse og rehabilitering.

Natur, trafik og grøn omstilling

Det er ikke kun velfærdsområderne, som er blevet tilgodeset med budgetaftalen. Aftaleparterne er således enige om at droppe besparelsen på den kollektive trafik, så busserne også fremover kan betjene lokalområderne som hidtil. Samtidig afsættes midler til at fortsætte arbejdet med at beskytte vores natur. Bl.a. skal der laves en kampagne mod brug af pesticider i private haver, så vi beskytter vores drikkevand, og der sættes ekstra ind for at bekæmpe invasive arter.

Citater fra partierne:

Bettina Ugelvig (A):

”Jeg vil takke de mange borgere, der har engageret sig. Jeg er glad for, at vi blev enige om at fjerne 3. lukkeuge i dagtilbud, ikke rører ved normeringerne og sikrer penge til både special- og almenområdet på skolerne. Vi skal skabe rammerne for et godt børneliv for alle – og for deres forældre. Jeg er også tilfreds med, at vi prioriterer midler til en god ældrepleje, og at vi sætter gang i et udviklingsarbejde om bedre kollektiv trafikbetjening.”

Lars Carstensen (C):

”Jeg er glad for, at vi lykkedes med at sikre flere midler til ældreområdet. Alene den opdaterede demografimodel vil give et løft på ekstra 22 mio. kr. Vi har øremærket de statslige midler fra “ældremilliarden” til Furesøs ældreområde. Samtidig har vi undgået de fleste besparelser på børneområdet, som vi konservative prioriterer højt.”

Jesper Larsen (V):

”Jeg er glad for, at vi har fundet en god løsning på børneområdet, hvor vi har fjernet de værste tidsler og samtidig givet vores institutioner mulighed for lokalt at finde den bedste løsning for børn, forældre og medarbejdere. Vi har også lagt vægt på at mindske takststigningerne på FFO-området samt sikre færre overløb til Farum Sø og Furesø efter voldsom nedbør.”

Tine Hessner (B):

”Jeg er tilfreds med, at vi får investeret 10 mio. kr. til vores skoler og fjernet de værste besparelser på de kommende generationer. Jeg er meget tilfreds med, at det lykkedes at fjerne besparelsen på bus 151. Endelig er det for Radikale Venstre en stor glæde, at vi får prioriteret flere midler til musik, litteratur og forbedrede læsetilbud til vores yngste borgere. Tak til de mange borgere der har engageret sig med høringssvar og gode nuancer.”

Øjvind Vilsholm (Ø):

”Enhedslisten har især kæmpet for at få fjernet besparelser, der rammer de ældre og vores børn. For os har det haft meget høj prioritet, at vi fastholder normeringerne i vores daginstitutioner, og vi er også glade for, at vi nu får genindført klippekortet for hjemmeboende ældre. Vi har også kæmpet for at bevare vores natur og sikre den grønne omstilling. Så jeg er rigtig glad for, at vi har fået fjernet besparelsen på kommunens busser. Både linje 151 og 152 vil køre lige så ofte, som de gør nu, og linje 165 vil fortsat køre helt op til Hareskov St. Endelig har vi fået igennem, at kommunen fremover styrker indsatsen mod invasive arter.”

Jan Kjældgaard (F):

”I SF har vi kæmpet for, at der kom flere penge ind i budgettet, så vi kunne undgå de værste besparelser. Det er vi lykkedes med. Især er vi glade for at børnefamilierne ikke rammes så hårdt i forhold til 3. lukkeuge. Vi har også kæmpet for at reducere takststigningerne på FFO-området, og for et laboratorium, der kan udvikle ældreplejen. Endelig har vi insisteret på, at vi får sat gang i en kampagne, der kan forebygge brugen af pesticider og beskytte vores drikkevand.”

Budgettet vedtages endeligt den 9. oktober i Furesø Byråd

Kontakt

Center for Borgerservice og Organisation

Stiager 2
3500 Værløse

Ring til os

Kontakt

Byrådssekretariatet

Stiager 2
3500 Værløse

Ring til os

Modtag nyheder fra Furesø Kommune

Opret nyhedsbrev

Find os

Furesø Kommune
CVR-nr.: 29188327
Kommunenummer: 190

Telefon: 7235 4000

Furesø Kommunes telefontider

Mandag - onsdag 10 - 14
Torsdag 10 - 17
Fredag 10 - 14

Besøg i Borgerservice

Ved fysisk fremmøde skal du bestille tid i Borgerservice

Følg os på de sociale medier

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback