Skip til hoved indholdet Kontakt Kontakt

Furesø Kommune indleder samarbejde om overvågning af sommerfugle

Furesø Kommune vil følge udviklingen af plante- og dyrelivet tæt på Baunesletten. Et nyt samarbejde skal sikre viden om sommerfuglenes tilstand og udvikling – især arten Violetrandet Ildfugl har kommunens opmærksomhed.

Violetrandet ildfugl

Foto: De første optællinger viser, at sommerfuglene lige nu har det godt på Baunesletten. Her Violetrandet Ildfugl. Natur360

Furesø Kommune vil overvåge dagsommerfuglene på Baunesletten, så man kan følge bestandenes udvikling. Det skal ske i samarbejde med Danmarks Dagsommerfugle - det nationale overvågningsprogram for dagsommerfugle i Danmark. Sommerfuglene tælles ud fra ’Pollard Metoden’, som er den mest udbredte metode til formålet på tværs af Europa.

De indsamlede data skal bruges til at følge den overordnede tilstand og udvikling samt følge tilstanden for særligt sårbare eller sjældne arter. Mandag den 10. juni blev der ved den første tælling talt 35 Violetrandet Ildfugl, 24 Grøn Køllesværmer, Alm. Blåfugl, Okkergul Randøje, Lille Ildfugl, Stor Bredpande, Nældens Takvinge og Græsrandøje. Et godt resultat på en overskygget og halvblæsende dag.

Lene Munch-Petersen (A), formand for Natur og Klima glæder sig over samarbejdet:

”De første optællinger viser, at sommerfuglene lige nu har det godt på Baunesletten. Det skal de ikke bare blive ved med at have – de skulle gerne få det endnu bedre fremadrettet. Et naturgenopretningsprojekt har til formål både at fremme biodiversitet og beskytte de sårbare arter. Samarbejdet med Danmarks Dagsommerfugle er et vigtigt redskab til at indsamle viden om, hvordan det går med den ønskede virkning for biodiversiteten. Jo flere datasæt vi får, jo mere solide kan analyserne også blive”.

Naturlig græsning sikrer mad til alle

I det projektforslag, der arbejdes med på Baunesletten, er der lagt op til max 3-8 dyr på området. Erfaringer fra andre områder, hvor der har været denne form for naturlig græsning gennem 20 år viser, at det giver en længere blomstringstid og sikrer gode levevilkår til sommerfugle og andre insekter.

Anne Eskildsen har forsket i dagsommerfugle og er leder af projektet Danmarks Dagsommerfugle. Hun ser stor værdi af samarbejdet med Furesø Kommune:

"Den danske dagsommerfuglefauna er i stor tilbagegang, og derfor er det meget glædeligt, at Furesø Kommune har valgt at tage et aktivt ansvar for overvågningen og forvaltningen af violetrandet ildfugl. Viden om de enkelte arters bestandsudvikling er nemlig helt central, hvis vi vil blive bedre til at bevare og beskytte vores dagsommerfugle."

Furesø Kommune sparrer løbende med eksperter fra Københavns Universitet inden for biodiversitet og naturforvaltning om definition af relevante målsætninger og overvågning af udviklingen af dynamiske økosystemer.

Kommunen samarbejder ligeledes med blandt andet DN Furesø for at evaluere og justere projektet for at opnå de bedste resultater for både naturgenopretning og beskyttelse af truede arter.

Fakta

Danmarks Dagsommerfugle, det nationale overvågningsprogram for dagsommerfugle i Danmark har til formål at følge bestandsudviklingen for de 65 arter af dagsommerfugle, der lever i Danmark.

Danmarks Dagsommerfugle indgår i et tæt samarbejde med centrale myndigheder, forskningsinstitutioner, grønne NGO’er og andre aktører. I vores følgegruppe indgår repræsentanter fra blandt andre Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, KTC, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Dansk Ornitologisk Forening.

’Pollard Metoden’ er den mest udbredte metode til tælling af dagsommerfugle og anvendes i alle andre eBMS-projekter på tværs af Europa.

https://danmarksdagsommerfugle.dk/

Virksomheden Natur360 står for optællingerne på Baunesletten.

Furesø Kommune sparrer blandt andre med Louise Imer Nabe-Nielsen, Specialkonsulent ved Københavns Universitet, GLOBE Institute, Center for Makroøkologi, Evolution og Klima

De første resultater: 2024 var et godt år for den violetrandede ildfugl

Lene Munch-Petersen

Udvalgsformand

Mål 1: Mere natur og bedre klimaløsninger

”I 2030 er Furesø en kommune, hvor vi passer på vores natur, har en øget biodiversitet og en markant mindre CO2-udledning, fordi vi samarbejder med erhvervsliv og borgere om langsigtede, innovative miljø- og klima-løsninger.” Se Furesø Kommunes 2030-mål

Kontakt

Natur og Miljø

Stiager 2
3500 Værløse

Ring til os

Modtag nyheder fra Furesø Kommune

Opret nyhedsbrev

Furesø Kommune

Stiager 2
3500 Værløse

CVR-nummer: 29188327
Kommunenummer: 190

Telefontider

Telefonnummer: 7235 4000

Mandag til onsdag kl. 10 til 14
Torsdag kl. 10 til 17
Fredag kl. 10 til 14

Borgerservice

Bestil eller afbestil tid i Borgerservice.

Følg os på de sociale medier

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback