Skip til hoved indholdet

Furesø blandt de første i landet med ny indsats: Vil fremme sundheden hos sygemeldte borgere

Jobcenter Furesø har føjet et ekstra redskab til værktøjskassen. Med uddannelsen ”Bæredygtigt Sundhedslederskab” kan de nu gøre indsatsen til langtidssygemeldte borgere mere helhedsorienteret.

Når sygemeldte borgere kommer til samtale i jobcentret, afdækker medarbejderne, hvilken hjælp borgeren skal have for hurtigst muligt at komme tilbage i arbejde. Fremover vil det også indebære en sundhedscoachende samtale om sundhed, livsstilsproblematikker og nye vaner.

14 medarbejdere, som arbejder med sygemeldte borgere, har nemlig været på en uddannelse, der skal øge medarbejdernes kompetencer i forhold til at tale om sundhed og inspirere til livsstilsændringer. Disse medarbejdere skal hjælpe borgere, hvis primære årsag til kontakt med Furesø Kommune er en længerevarende sygemelding.

Kompetenceudviklingen er led i en større indsats, som har til formål at jobcentret støtter sygemeldte til hurtigere at blive raske. Furesø er blandt de første kommuner i landet til at arbejde med metoder, der indebærer at medarbejderne har direkte fokus på livsstil, sundhed og medicin i sagsbehandlingen.

Og der er behov for at udvikle indsatsen til målgruppen, fortæller formand for Beskæftigelse og Erhverv, Niels Bjerre Degn (A):

”Sygedagpengemodtagere er desværre en af de største grupper af borgere i jobcentret. Vi håber, at en mere helhedsorienteret tilgang kan fremme borgernes sundhed og forbedre deres livssituation, således de formår at bevare kontakten til deres arbejdsplads og hurtigere kan blive raske igen”, siger udvalgsformanden.

I alt 434 borgere modtager sygedagpenge primo februar 2023. Kommunen forventer, at ca. 30 borgere årligt vil få gavn af indsatsen.

Borgerne har komplekse helbredsudfordringer

Sygedagpengemodtagere får kontakt med jobcentret af mange forskellige årsager. Fælles for dem, der langtidssygemeldes er dog, at der ofte er komplekse helbredsudfordringer.

”Mange langtidssygemeldte borgere har svære grundvilkår og oplever alvorlige symptomer og helbredsudfordringer, som kan forstærkes af for eksempel usund kost, manglende motion, dårlige søvnmønstre, alkohol eller rygning og et overset stort medicinforbrug. Kompetenceudviklingen har handlet om at gøre medarbejderne endnu bedre til at opklare og afdække årsagssammenhænge og tale om fysiske og mentale sundhedsvaner med borgerne, og hjælpe borgere til at mestre nye handlemuligheder i eget liv” fortæller Rikke Ager, leder af virksomheden Rising People, som har undervist jobcentrets medarbejdere i Bæredygtigt sundhedslederskab.

Formålet med indsatsen er også, at flere bliver sundere og inspirerer deres familier og andre til at forholde sig til deres sundhedssituation.

”Det er rigtig vigtigt, at vi har fokus på sundhed i jobcentret. Kommunen har sat nogle meget ambitiøse succeskriterier på sundhedsområdet i 2030-målene, som handler om at vi skal reducere antallet som ryger, har et stort forbrug af alkohol, har stillesiddende adfærd og som er svært overvægtige – det bidrager denne indsats til” siger Helle Vallentin (Ø), næstformand for Beskæftigelse og Erhverv.

Sygdom og job: Se hvordan du melder dig syg eller rask igen.

Mål 2: Mindre ulighed – alle skal med

”I 2030 er Furesø en kommune med færre socialt udsatte, en høj beskæftigelsesfrekvens samt en forbedret sundhedsprofil for alle befolkningsgrupper.” Se Furesø Kommunes 2030-mål.

Kontakt

Jobcenter Furesø

Stiager 2
3500 Værløse

Ring til os

Modtag nyheder fra Furesø Kommune

Opret nyhedsbrev

Find os

Furesø Kommune
CVR-nr.: 29188327
Kommunenummer: 190

Telefon: 7235 4000

Furesø Kommunes telefontider

Mandag - onsdag 10 - 14
Torsdag 10 - 17
Fredag 10 - 14

Besøg i Borgerservice

Ved fysisk fremmøde skal du bestille tid i Borgerservice

Følg os på de sociale medier

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback