Solcelleselskab vedtaget i Furesø
Furesø Kommune har vedtaget et anpartsselskab, der gør det muligt at opsætte solcelleanlæg på samlet 18.500 kvm. kommunale tage. Som en af de allerførste kommuner kommer de første solcelleanlæg op i år. Det besluttede Furesø Byråd den 30. august.
Furesø Byråd har netop besluttet at etablere et solcelle-selskab. Nu bliver det muligt at sætte solceller på tagene af skoler, sportshaller og andre kommunale tage. Furesø Kommune har finansiering på plads og er langt med første udbud. Dermed bliver Furesø Kommune en af de allerførste kommuner, der kommer i gang med solceller på kommunale tage.
”Der er et stort potentiale for at sætte solceller på vores mange kommunale tage. Det er vigtigt for vores mål om at blive CO2-neutral i Furesø Kommune i 2030. Når Byrådet i enighed nu etablerer et solcelleselskab, skyldes det, at kommunerne ikke selv kan etablere solceller på egne tage, og at arealerne hver for sig er få små til at være interessante for private firmaer. Derfor må vi etablere vores eget selskab, selv om det er bøvlet, for at kommer videre med klimadagsordenen,” siger Furesøs borgmester Ole Bondo Christensen (A).
CO2-besparelse på 1900 ton om året
Fra 2023-2026 vil der blive etableret solcelleanlæg for 3.107 kWp svarende til 18.500 kvm. solceller. Alene i 2023 vil der blive etableret solceller for 777 kWp på 4.600 kvm på Furesøs tage. Det gælder bl.a. på Stavnsholtskolen og Værløse Svømmehal.
De mange solceller, der gør det muligt at producere grøn strøm, vil give en samlet CO2-besparelse fra 2027 på ca. 1.880 tons hvert år.
Finansiering sikret, overskud geninvesteres
Formålet med ’Furesø Kommune Klimaselskab af 2023’ er ikke at generere et økonomisk afkast til kommunen, men alene at skabe muligheden for at etablere grøn strøm via solceller indenfor en økonomi i balance på sigt. Hvis der genereres overskud, investeres det i nye klimatiltag. Furesø Kommune vil samtidig undersøge, om der er mulighed og interesse for at etablere energifællesskab i samarbejde med borgere og virksomheder i kommunen for sammen at løfte mulighederne for at producere grøn strøm og reducere udledning af CO2.
”Vi vil gerne have borgere, forsyningsselskaber og andre virksomheder med i dette samarbejde, så vi kan få endnu mere grøn strøm i stikkontakterne i kommunen. Der er store potentialer for den grønne omstilling her”, siger Ole Bondo Christensen
Furesø Kommune har arbejdet med selskabsmodellen i samarbejde med Århus Kommune. Derudover har Furesø Kommune deltaget i flere inspirationsmøder om emnet, herunder holdt oplæg på KL-konferencer om solcelleselskaber. KL følger projektet med stor interesse.
Fakta om Furesø Kommune Klimaselskab af 2023
Selskabet stiftes som et aps i 2023 med navnet ”Furesø Kommunes Klimaselskab af 2023”. Klima indgår i navnet, så selskabet kan bruges til eventuelle andre tiltag ud over solceller.
Det forventes, at der installeres 777 kWp for de 8,32 mio. kr. der er afsat til selskabet i 2023. Selskabet er en kommerciel virksomhed, som kommunen ejer og skal som udgangspunkt sælge sin grønne strøm til kommunen til markedspris og evt. overskudsstrøm sælges til el-nettet ligeledes på markedsvilkår.
Kontakt
Center for Kultur og Ejendomme
Stiager 23500 Værløse