Efteruddannelse skal løfte virksomheder og medarbejdere i Furesø
Erhvervskontaktudvalget (EKU) i Furesø Kommune opfordrer kommunens virksomheder til at udnytte mulighederne for dansk- og efteruddannelse, der er tilgængelige for deres ansatte. Informationsmøder holdes i 2025.
Foto: Medarbejdere i virksomheder i Furesø får mulighed for at opkvalificere sig inden for IT, ordblindhed og basale færdigheder som læsning, skrivning og regning. Furesø Kommune
I samarbejde med Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har Furesø Kommune indgået en aftale, der skal understøtte, at virksomheder har adgang til opkvalificering af ansatte inden for IT, ordblindhed og basale færdigheder som læsning, skrivning og regning.
Målet er at styrke medarbejdernes kompetencer og samtidig gøre virksomhederne mere konkurrencedygtige. Erhvervskontaktudvalget, som er et rådgivende udvalg bestående af byrådsmedlemmer og repræsentanter fra erhvervslivet, opfordrer Furesøs virksomheder til at gøre brug af tilbuddet.
"Vi oplever et stort behov for at styrke de grundlæggende kompetencer hos mange medarbejdere. Efteruddannelse giver ikke kun den enkelte bedre muligheder på arbejdsmarkedet, men styrker også virksomhedernes evne til at tilpasse sig fremtidens krav. I Furesø Kommune vil vi gerne gøre det nemt for virksomhederne at tage det ansvar," siger Helle Vallentin (Ø), formand for Beskæftigelse og Erhverv.
Medarbejdere, der har behov for opkvalificering, kan blandt andet få støtte til undervisning i FVU-fag (Forberedende Voksenundervisning) og IT-kurser, som kan bringe deres færdigheder op på niveau med folkeskolens afgangsprøve.
Informationsmøder om uddannelsestilbud i 2025
Furesø Kommune vil i løbet af 2025 afholde informationsmøder for kommunens virksomheder. Her vil virksomheder kunne få detaljeret information om de uddannelsestilbud, der findes, og om støtteordninger, der kan hjælpe med finansieringen.
"Mange virksomheder kender måske ikke til mulighederne for støtte og opkvalificering. Men jeg kan kun anbefale, at man undersøger det nærmere. At investere i sine medarbejdere giver resultater, både på bundlinjen og i medarbejdernes trivsel", siger Jørgen Godt Olsen, næstformand for Erhvervskontaktudvalget.
Der er mulighed for at få dækket lønomkostningerne delvist, mens den ansatte er på uddannelse.
Fokus på danskundervisning til
ukrainere
Ud over de generelle tilbud om efteruddannelse har kommunen også et særligt
fokus på danskundervisning til ukrainske flygtninge.
Siden 2022 har 118 ukrainere påbegyndt danskundervisning, men kun 45 er fortsat aktive. 52 ukrainere, der fortsat bor i Furesø, er dermed stoppet med danskundervisningen igen og 21 er flyttet til andre kommuner eller udrejst.
Kommunen arbejder på at afdække årsagerne til frafaldet og finde løsninger, der kan sikre, at flere ukrainere gennemfører undervisningen og dermed opnå bedre muligheder for at klare sig på arbejdsmarkedet.
Helle Vallentin
Udvalgsformand