Velkommen til Furesøs klimavenlige adventskalender
Gode tips til en klimavenlig december - du får 24 tips frem til jul
24: Få røde kinder og pulsen op. Så er du klar til julemaden.
Skal du fordrive ventetiden med en hyggelig udflugt? Så venter naturen på dig. Grib vandrestøvlerne, mountainbiken eller løbeskoene, og tilbring et par dejlige timer udendørs. Man kunne jo fejre det med en omgang varm julekakao.
Et godt bud er et af Kløverstierne
23: Lad Repair Café hjælpe i stedet for at smide ud.
Er dit yndlingsjulepynt, lampen fra moster Oda eller den gamle støvsuger gået i stykker? Så fortvivl ej! Repair Café Furesø kan næsten med sikkerhed hjælpe dig – ganske gratis (på nær reservedele).
Repair Café Furesø er et frivilligt socialt og bæredygtigt fællesskab, hvor du ganske gratis ca. en gang om måneden, kan komme og få repareret ting, du ellers ville have smidt ud. Repair Caféen holder til i Galaksen i Værløse.
Du kan læse mere om dem og hvornår de har åbent næste gang her:
22: Lad den frosne and holde på kulden i køleskabet
For hvert kilo frossent mad du tør op i køleskabet, sparer køleskabet 1 times elforbrug. Så hvis din and, gås eller flæskesteg er frossen, er der god energi at hente i at tø den op i køleskabet.
Og hvem kan ikke godt lide at spare her i julen og samtid gøre noget god for klimaet?
21: Brug genbrugsjulesække og -poser i stedet for gavepapir
Danskerne bruger tilsammen 825 tons gavepapir i december, hvilket kræver 891 ton træ, 77.577 ton vand og 837 ton kemikalier, ifølge Affaldplus. Det skal vi have lavet om på.
Du kan sy fine genbrugssække af alle mulige stofrester, som du eller familien allerede har liggende. På den måde får du brugt dine stofrester, indpakningen bliver mere personlig, og du behøver ikke købe en masse indpakningspapir, som blot bliver smidt ud bagefter. Stofposerne kan du bruge igen og igen.
Du kan også pakke gaverne ind i nye (jule)viskestykker eller et (genbrugs)tørklæde, så modtageren får en ekstra gave. Eller du kan bruge nøje udvalgte avissider eller sider fra ugeblade.
20: Byt til nyt!
Bruger du juleferien til at samle tøj, indbo, køkkenartikler eller mindre møbler, som du ikke længere skal bruge? Så kan det være, at du skal aflevere det i i Fontænehusets Byttebiks.
Fontænehuset Furesø holder ofte byttemarkeder, så hold øje med deres facebookside.
19: Lad ikke strømmen gå til en tom ovn.
Når du skal stege and, gås eller andet, som skal stege længe, så sæt det ind allerede, når du tænder ovnen. På den måde spare du strømmen til at skulle varme ovnen op først. Maden skal ikke have meget længere tid. Og husk også at slukke 10-15 minutter før maden er helt færdig – på den måde bruger du også eftervarmen.
Du kan også sagtens lave flere forskellige retter i ovnen samtidigt.
18: Fyld bilen med mennesker i julen
Har du brug for et lift hjem til jul, eller har du et sæde tilovers på vej til julemarked? Så søg eller tilbyd lift i lokale grupper. Så undgår vi halvtomme biler på vejene.
17: Lad grøntsagerne indtage julebordet
Sæt fokus på det grønne på julefrokostbordet, og skær ned på mængderne af kød og fisk som har det største klimaaftryk. Lav fx nogle mættende salater af grønkål eller rødkål, eller lav en tærte med porre, broccoli eller spinat.
Du kan også drøje tarteletfyldet med grøntsager eller prøve helt nye retter som bønnepostej eller fyldte portobellosvampe med gedeost.
Undgå eller begræns især mængderne af rejer, laks, oksekød og lammekød som er dyre for klimaregnskabet.
Fx ”koster” almindelig rullepølse 4,28 kg CO2/kg mens den ”stiger” til 32,77 kg CO2/kg, hvis den er lavet af lam!
(kilde: Den store klimadatabase fra Concito )
16: Husk miljømærkerne, hvis du køber tøj til jul
Skal pakken være blød, og kan du ikke finde den brugt? Så vælg bæredygtigt tøj af god kvalitet. Gå efter Svanemærket
eller EU-blomsten, der er Danmarks officielle miljømærker.
De er din garanti for, at tøjet (og andet) du køber, mindsker den samlede miljøbelastning fra produktion og forbrug – til gavn for mennesker, miljø og for jordens ressourcer.
15: Unikke gaver til værten eller værtinden
Har du brug for en værtindegave i julen? Så giv noget hjemmefra, fx en stikling fra din yndlingsstueplante, hjemmelavet julepynt, en portion klatkager med hjemmelavet marmelade, en flaske hjemmelavet kryddereddike eller lidt af julesmåkagerne… gerne som børnene har været med til at lave.
14: Aftal en dato, hvor du og vennerne laver deletøjs-bibliotek
Har du god tid i juleferien? Så gå dit klædeskab igennem sammen med et par venner eller veninder. Find alt det tøj, som I gerne vil have til at cirkulere mellem jer og lave jeres eget ”deletøjs-bibliotek”.
For den bluse, du købte for 2 år siden til julefrokosten, og kun har bruget den ene gang, vil være superflot til din veninde juleaften. Og hendes lille sorte sag, der er blevet lidt for lille og først kan bruges efter januar, vil være perfekt til dig til nytårsfesten.
13: Brug naturens egne materialer til sødt pynt
Koglenisser, alfer af bog, hjerter af lysesiv – du og dine børn kan sagtens lave meget sødt og personligt julepynt ud af natures egne materialer.
Find inspiration til sjove børneaktiviteter:
- Hjemmelavet julepynt af ting fra naturen: https://naturstyrelsen.dk/aktiviteter-i-naturen/aaret-rundt/jul-i-naturen
- Julegaver og julepynt i naturmaterialer: https://naturekspeditionen.dk/julegaver-og-julepynt/
- Julepynt og fantasi: https://www.skoven-i-skolen.dk/content/julepynt-og-fantasi
12: Sæt billeder og qr-koder på yndlingsretterne - og undgå både frustration og madspild
December er fuld af julearrangementer og travlhed. Åbner du ofte køleskabet kl. 17 og kigger uinspireret ind og tænker opgivende på, hvad du skal lave til aftensmad? Så lav en madplan sammen med familien!
Sæt jer sammen om søndagen med en hele kasse med billeder af jeres yndlingsretter – så kan børnene være med til at bestemme, hvad I skal have at spise i løbet af ugen. Og opskrifterne kan I fx have liggende elektronisk, som de finder via en QR-kode på billederne.
11: Hvordan bruger du resterne fra julemaden?
- Risengrød i klatkager eller i de hjemmelavede boller
- Flæskesteg i flæskestegsandwich og biksemad.
- Andesteg i en tærte, som and i rød karry eller risotto.
- Kartofler der brases og bruges i biksemaden sammen med flæskestegen eller moset og bagt i ovnen
- Risalamanden der trylles om til en ”jule-cheesecake”.
- Sovs og rødkål, der fryses ned til næste gang
10: Giv gæsterne en 'doggybag' med hjem
Skal du holde julefrokost i weekenden, så er der risiko for en dejlig masse rester. Bed gæsterne om at tage en bøtte med, og pak dem en ”doggybag” med godter fra julebordet til at tage med hjem.
Tænk at pakke en minibuffet ud dagen efter til frokost, i stedet for de der 27 frikadeller, man måske selv havde haft med...
9: Skal du vælge et juletræ af gran eller plastik, hvis du vil spare klimaet for CO2?
Juletræer har et klimaaftryk, hvad enten det er et ægte grantræ eller et plastiktræ. Et juletræ af gran udleder ca. 10 kg CO2e / kg, hvor et af plastik ca. 50 kg CO2e.
Vælger du et plastikjuletræ, skal du altså bruge det i minimum 6 år, før det har udledt mindre pr. år end et grantræ. Bruger du et plastiktræ i ti år, vil du denne periode have sparet 50 kg CO2e. Bruger du kun plastiktræet et par gange, vil grantræet være det mest klimavenlige valg.
Når du skal vælge grantræ, bør du vælge et økologisk, da det er dyrket uden pesticider (der også koster CO2 at fremstille) og så undgår du unødig kemi i hjemmet fra afduftning af sprøjtemidlerne som er brugt til konventionelle træer.
Find flere gode klimaråd på www.Klimasiden.dk – en hjemmeside, der er lavet af frivillige i Furesø
8: Brug Furesøs baghave til juledekorationen
Drop guldglimmeret, den kunstige sne og plastikjulemanden. Pak jer godt ind, og tag på skovtur og saml flotte kogler, bog, mos, bær og svampe ind til en mere naturlig dekoration.
Du må indsamle hvad du kan have i en nissehue (eller plasticpose) – og kun til privat forbrug.
Du må aldrig plukke eller skære ting af træerne.
Læs mere på https://www.danskskovforening.dk/nyhed/julepynt-hvad-maa-du-tage-med-hjem-fra-skoven/
7: Lad dine og dine børns julegaveønsker være til brugte ting, og lad evt. børneopsparingen vokse
Indrømmet: Det er måske ikke så lækkert med en rest af en lækker creme eller parfume. Men gode bøger, fine puslespil, service af yndlingsstellet, vaser, lysestager mv. kan sagtens tåle at have været i andres hænder.
Hvis det er svært for giverne, at gaverne til ungerne bliver billigere, så lav en børneopsparing, hvor de kan sætte resten af det afsatte gavebeløb ind på.
Rigtig glædelig jul!
6: Lav julekogler på Farum Bibliotek
Åbent værksted for børn i følge med en voksen på Farum børnebibliotek.
Vi sørger for ideer, skabeloner og materialer
5: Lav risengrøden i en høkasse - eller lad den se dyner
Skal du lave risengrød i aften? Prøv at stille det i en høkasse - eller pak den ind i dynerne i sengen. Følg din sædvanlige opskrift. Når mælk og ris har kogt et par minutter under omrøring, sætter du gryden i høkassen og lader den stå.
Tag gryden ud efter mindst en time, og giv den et opkog når saltet skal tilsættes, så samler grøden sig.
Når du bruger en høkasse kan du slukke for komfur og emhætte, og bruge tiden på andet end at røre rundt i grøden (fx familien), spare energi og gavne klimaet.
4: Lav dine egne julekort eller til/fra-kort sammen med børnene
Alt hvad du skal bruge er et stykke pap (fx fra en morgenmadsæske eller det som strømpebukser ofte er viklet om), en limstift eller limpistol, tusser og rester af stof, bånd, blonder, glansbilleder, ugeblade, tegneserier, servietter osv.
Klip de billeder ud, I vil bruge, og lim dem på den ene side af kortene. Og så er det bare at skrive de dejligste hilsner.
3: Lad børnene få bedsteforældrebreve i adventsgave
Breve hvori bedsteforældrene skriver en fortælling til børnebørnene - måske om hvad de sammen har oplevet i år, hvad de glæder sig til, eller hvordan julen så ud, dengang morfar var dreng.
Hvis I gør det hvert år, kan du samle brevene i en ”Bedsteforældre-mappe”, som dine børn kan se læse og kigge i, og genopleve hvad de har oplevet med deres bedsteforældre.
2: Brug små fade til julefrokosten
Får du gæster til julefrokost? Så tænk lidt over mængderne af mad på julebordet.
I skal måske ikke alle kunne spise jer mætte i det hele på julebuffeten. Anret lidt af hver ret på mindre fade, og sæt det på bordet lidt ad gangen.
Jo kortere tid en ret har stået på julebordet, des mere kan du få glæde af dagen efter (uden at få ondt i maven).
1: Kom genbrug i pakkekalenderen
Åh nej, altså - 24 gaver til pakkekalenderen. Hvordan undgår jeg, at rigtig mange ting ender bare som støvede dimser bagerst på hylden? Hvis du køber brugte ting, er der måske lidt nemmere at finde noget du ved, børnene bliver glade for og vil lege med. Du kan også bytte bøger eller legetøj med venner eller kollegaer. Måske er der andre, der kan få glæde af legetøjet, som står deromme på hylden og støver.