Retningen sat for lokalt samarbejde om grøn trepart
Furesø Kommune, Nordsjællands Landboforening og Danmarks Naturfredningsforening mødtes den 25. februar og gav hinanden håndslag på at samarbejde om målene i den grønne trepartsaftale.

Den Grønne Trepart handler om mindre kvælstof, et lavere klimaaftryk, mere biodiversitet, flere træer, og mindre forurening af vandløb og grundvand. Furesøs parter i de lokale grønne treparter mødtes for første gang den 25. februar på Furesø Rådhus. Furesøs Borgmester Ole Bondo Christensen (S), formand for Natur og Klima Lene Munch-Petersen (S), formand for Nordsjællands Landboforening Lars Jonsson og formand for Danmarks Naturfredningsforening i Furesø (DN) Carsten Juel mødtes for at tale om, hvordan den store, fælles opgave løses bedst.
”Vi skal i fællesskab finde ud, hvilke arealer vi skal omlægge for at nå de ambitiøse mål om en lavere klimabelastning og mere natur. Vi fik på mødet sat en rigtig god ramme for de næste års tætte samarbejde, som jeg ser frem til at følge tæt,” siger Furesøs borgmester, Ole Bondo Christensen.
”Der var en virkelig god stemning. Alle var enige om, at vi står over for et stort og vigtigt arbejde. Treparter og kommuner har en enorm opgave med at lave omlægningsplaner i 2025. Den opgave tager vi gerne på os. Det var tydeligt på mødet, hvor vi koordinerede vores indsats”, siger Lene Munch-Petersen (A), formand for Natur og Klima og politisk repræsentant i de to lokale treparter, som Furesø indgår i.
”Vi lykkes kun, hvis vi får den enkelte lodsejere med på de ændringer, der skal ske. Det kræver, at vi når ud til den enkelte og sikrer en god dialog. Jeg ser frem til at samarbejde med kommunen og DN her i Furesø om den opgave,” siger formand for Nordsjællands Landboforening Lars Jonsson.
”En vigtig del af den grønne trepart er at sikre mere natur. Jeg er glad for, at DN Furesø kan bidrage med vores detailviden om naturen her i kommunen og med vores idéer til, hvordan vi får en endnu rigere natur til gavn for os, der bor her og vores børn og børnebørn,” siger formand for Danmarks Naturfredningsforening i Furesø (DN) Carsten Juel.
I juni 2024 indgik regeringen en grøn trepartsaftale sammen med Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening og Kommunernes Landsforening. De er enige om, at der bl.a. skal plantes ny skov og tages klimabelastende lavbundsjorde ud af drift. Der er nedsat lokale treparter over hele landet med repræsentanter fra byråd, landbruget, DN og naturstyrelsen.
Furesø med i to lokale treparter
Furesø indgår i to grønne trepart i vandoplandene til Roskilde Fjord og Isefjord samt for vandoplandet til Øresund. Arbejdet i treparterne igangsættes med konstituerende møder.
Byrådet i Furesø Kommune har udpeget formand for Natur og Klima Lene Munch-Petersen og centerchef Louise Piester til at repræsentere Furesø Byråd i treparterne.
Opgaven for treparterne og kommunerne er at lave omlægningsplaner, der viser, at parterne kan lykkes med at indfri de politiske målsætninger om at udtage kulstofrige lavbundsjorder, vådområder, rejse skov, ekstensivering og andre arealbaserede omlægningsindsatser, herunder at bidrage til bedre vilkår for natur og biodiversitet. Byrådene skal godkende planerne inden udgangen af året.
Ole Bondo Christensen
Borgmester
Byrådet
E-mail: obch@furesoe.dk
Telefonnummer: 7235 4002
Lene Munch-Petersen
Udvalgsformand
Byrådet
lmp@furesoe.dk