Sådan får du et gratis træ til haven
Træer binder CO2. Træer mindsker hede dage i byområderne. Og træer bidrager med levesteder til dyr og planter i din have. En ny indsats skal sikre, at der bliver plantet 20.000 træer på Furesøs offentlige arealer, erhvervsgrunde, i boligforeninger og i private haver inden 2030. Hesselbækgård Havecenter donerede de første 1.160 træer i 2023, og nu kan du igen få et træ til at plante i din have for klimaet og biodiversiteten.
Danmarks Naturfredningsforening, Hesselbækgård Havecenter og Furesø Kommune har indgået partnerskabet "20.000 træer i Furesø". Når den store mængde træer har vokset sig store i 2030, vil de binde 500 ton CO2 pr. år.
Hesselbæk Havecenter donerer træerne
Hesselbækgård Havecenter donerer træerne og vil nu også medvirke til at få plantet de næste 19.000 træer ved at tilbyde rådgivning om valg af træart, plantning og placering.
Sådan får du dit trægavekort
- Kom og få sparring på trævalg og træplacering i private haver ved klimaevent 2024 i Galaksen. Du vil kunne vælge imellem følgende træer: Bærmispel, Birk, Engriflet hvidtjørn, Benved, Bøg, Tørst, Skovæble, Fuglekirsebær, Mirabelle, Eg, Alm. Hyld, Alm. Løn, Småbladet lind, Skovfyr, Røn
- Skriv, hvilket træ du vil have til planttraerifuresoe@gmail.com, senest den 9. november
- Herefter modtager du en svarmail, der fungerer som et trægavekort til det træ, du har valgt at plante.
- Du kan hente dit træ på Hesselbækgård fra den 17.-25. november 2024.
- Når du henter dit træ, vil du kunne få rådgivning om, hvordan det skal plantes.
"På den måde håber vi, at Hesselbækgård Havecenter kan gøre en forskel for klima og biodiversitet i Furesø," fortæller Jesper Bogø, der ejer Hesselbækgård Havecenter A/S
”Det er vores håb at alle der planter et nyt træ, husker at indberette det på mailen, så vi kan følge med i hvordan antallet af træer vokser, og det er vigtigt for at Furesø Kommune kan dokumentere indsatsen”, fortæller Lene Munch-Petersen, udvalgsformand for Natur og Miljø, og fortsætter:
”Vi er rigtig glade for samarbejdet med Danmarks Naturfredningsforening, i forhold til indsatsen for at plante 20.000 træer. Og vi er taknemmelige for, at Hesselbækgård Havecenter vil hjælpe os dette store skridt videre i arbejdet med de meget ambitiøse mål, vi har defineret i Klimaplan 2022-2050 for Furesø Kommune. Visionen er at Furesø kommune er CO2-neutral kommune om seks et halvt år vil binde mere CO2 end vi udleder fra alle vores aktiviteter”.
Fakta: Om Partnerskabet 20.000 træer i Furesø
Danmarks Naturfredningsforening har taget initiativet til partnerskabet "20.000 træer i Furesø", som er indgået mellem Danmarks Naturfredningsforening, Hesselbækgård Havecenter og Furesø Kommune.
Danmarks Naturfredningsforening vil oprette en hjemmeside, hvor alle træer, der plantes i partnerskabet, vil blive registreret.
Hesselbækgård og Danmarks Naturfredningsforening har udvalgt de 15-20 hjemmehørende arter, der binder CO2, bidrager til biodiversitet og skaber levesteder.
Hesselbækgård vil levere rådgivning om plantning og pasning, når borgerne kommer og henter deres træ.
Fakta: CO2-gevinsten ved at plante træer
Når træer vokser, binder de CO2 fra atmosfæren via fotosyntese. Mængden af CO2, der bindes, afhænger af træsorten og tætheden af træerne. Et fuldvoksent, fritvoksende bøgetræ vil over sin levetid have opsamlet cirka 4,3 ton CO2, mens et tilsvarende grantræ vil have opsamlet cirka 2,2 ton CO2.
De første år efter plantningen sker CO2-bindingen relativt langsomt, og derefter gennemgår træet en kraftig vækstperiode med høj binding af CO2, hvorefter der igen sker en udfladning, når træet nærmer sig sin maksimale højde. Det tager cirka 60 år for et grantræ at nå fuldvoksen størrelse, mens et bøgetræ kan tage over 100 år. Den årlige CO2-binding udgør omkring 30-40 kg for et fritstående træ, men CO2-bindingen kan være lavere for træer i en plantage.
Partnerskabet 20.000 træer i Furesø fokuserer på at plante træer på offentlige arealer, i haver og i mindre plantager på en måde, der understøtter øget biodiversitet, et grønt bymiljø og bidrager til klimasikring, samtidig med at der tages hensyn til øvrige ønsker til byudvikling og arealanvendelse.
Ved at plante omkring 20.000 træer, svarende til 100 hektar, som en blanding af fritstående træer og mindre plantager, kan der opnås en CO2-fangst på omkring 500 ton pr. år i 2030. CO2-fangsten er beregnet som den gennemsnitlige CO2-binding inden for de første 10 år efter plantningen. Over træernes fulde vækstperiode (typisk 60-100 år) vil CO2-effekten være lidt højere.
Mål 1: Mere natur og bedre klimaløsninger
”I 2030 er Furesø en kommune, hvor vi passer på vores natur, har en øget biodiversitet og en markant mindre CO2-udledning, fordi vi samarbejder med erhvervsliv og borgere om langsigtede, innovative miljø- og klima-løsninger.” Se Furesø Kommunes 2030-mål
Mål 1: Mere natur og bedre klimaløsninger
”I 2030 er Furesø en kommune, hvor vi passer på vores natur, har en øget biodiversitet og en markant mindre CO2-udledning, fordi vi samarbejder med erhvervsliv og borgere om langsigtede, innovative miljø- og klima-løsninger.” Se Furesø Kommunes 2030-mål
Kontakt
Ring til os
Kontakt
Natur og Miljø
Stiager 23500 Værløse