Motorvejsstøj rammer hver anden Furesø-borger
Nye og opdaterede støjkort fra Cowi viser, at støjen fra Hillerødmotorvejen er langt højere i Furesø og rammer mere en hver anden borger. Hastigheden må ned på motorvejen, og der skal skabes alternativer til bilen, mener borgmester og formand for støjudvalg.
Foto: Nærbillede af trafikstøj i Furesø Kommune i 2022, Kilde: Cowi
Nye støjkort fra Cowi viser, at over halvdelen af Furesøs borgere er ramt af sundhedsskadelig støj fra Hillerødmotorvejen. Den korrekte, værre støj fra Fiskebækbroen er regnet med, og så er WHO’s grænseværdier for sundhedsskadelig støj med og viser en ny grøn bjælke.
”Støjkortet bekræfter vores virkelighed. Det kan ikke være rigtigt, at hver anden borger skal udsættes for sundhedsskadelig støj. Vi ønsker, at hastigheden sættes ned til 90 km/t. Det forlænger kun rejsetiden med 2 minutter pr. bil uden for myldretiden, men vil gøre en stor forskel for borgeren. Samtidig skal forundersøgelsen af s-togets forlængelse fra Farum til Hillerød fremrykkes til december i år, så bilister kan få et alternativ til motorvejen, siger Ole Bondo Christensen (A), Furesøs borgmester.
Ønsker samlet plan for Hillerødmotorvejen
Mandag den 27. juni mødtes Furesøs støjudvalg – det såkaldt §17, stk. 4-udvalg, der har både borgere og politikere med. De fik præsenteret de nye støjkort og efterlyser nu en samlet plan over de mange tiltag, der sker på Hillerødmotorvejen de kommende år.
”Vi skal have en samlet plan for støjdæmpningen af støjen fra Hillerødmotorvejen i hele Furesø. Derfor skal vi presse på for at støjværn, overdækning, en forlængelse af S-toget er tænkt med, inden motorvejen udvides og forlænges. Et effektivt greb nu her er lavere hastighed, og så haster det med at få fremrykket arbejdet med s-togets forlængelse, siger Egil Hulgaard (C), formand for Furesøs støjudvalg med politikere og borgere.
På næste møde i august vil støjudvalget selv begynde arbejdet med en samlet plan for initiativerne for Hillerødmotorvejen og siden dele det med Christiansborg-politikere under et foretræde for Transportudvalget. Furesø Kommune have tidligere i juni besøg af transportministeren, der siden har kvitteret for besøget og anerkendt støjproblemerne i Furesø. Vejdirektoratet er ved slutningen af et arbejde med en analyse af støjen fra Fiskebækbroen og har selv anerkendt, at broen støjer mere end tidligere støjoversigter.
Fakta fra nye støjkort
- Støjkortet er lavet af Cowi i 2022
- I 2022 er 23.215 Furesø-borgere (56 pct. af borgerne) udsat for mere end 53 db, svarende til WHO’s grænse for sundhedsskadelig støj.
- I 2022 er 10.511 Furesø-borgere ramt af støj over 58 db, svarende til Vejdirektoratets grænse.
- I 2019 var 8420 Furesø-borgere ramt af støj over 58 db
- Fra 2019 til 2022 udsættes 195 borgere for støj over 68 db, dvs. meget kraftig støj. Det er en stigning på 164 i forhold til tre år tidligere.
Fakta om medlemmer af §17, stk.4-udvalget om støj
Politikere:
- Egil Hulgaard, formand, C
- Ole Bondo, næstformand, borgmester, A
- Lars Carpens, V
- Jesper Dyhrberg, F
- Øjvind Vilsholm, Ø
- Lene Bang, A
- Anders Medum Groth, B
Borgere:
- Henrik Lynghus (Farum)
- Lars Hovgaard (Bregnerød
- Mads Emil Kragh (Værløse)
- Lykke Lunde (Farum)
Foto: Kort over trafikstøj i Furesø Kommune i 2022, lavet af Cowi
Foto: Kort over trafikstøj i Furesø Kommune i 2019, lavet af Cowi
Foto: Trafikstøj og mobilitet
Furesø er trafikmæssigt en ”tragt” mellem Nordsjælland og København og har de seneste mange år oplevet en kraftig vækst i antal biler, der kører gennem kommunen. Støj og trængsel fylder rigtig meget lokalt og har gjort det i mange år.
Kontakt
Vej, Trafik og Grøn Omstilling
Stiager 23500 Værløse