Skip til hoved indholdet

Årsdag: Sådan går det for ukrainerne i Furesø

Den 11. marts 2023 var det et år siden, Furesø tog imod de første ukrainske flygtninge. I dag bor der 146 ukrainere i Furesø. Knap halvdelen af de voksne er i arbejde. Børnene går i børnehave og skole.

Lørdag den 11. marts 2023 var det et år siden, at de første ukrainske flygtninge ankom til Furesø. Furesø-virksomheden Aasted, der også har en fabrik i Ukraine, organiserede en bus direkte fra Ukraine til Furesø for ansatte, ægtefæller og børn til ansatte. Ugen efter kom endnu en bus, og siden er mange flere ukrainske flygtninge ankommet til Furesø. Alle de ukrainske flygtninge, der kom til Furesø, blev i starten indkvarteret hos private Furesøfamilier. Rigtig mange frivillige og foreninger hjalp siden med tøj, møbler, venskabsfamilier, tolkning osv. Mange ukrainere har stadig forbindelse til de lokale familier, de boede hos i begyndelsen.

”Det var rørende at opleve det store engagement i Furesø. Frivillige kræfter har løftet en stor opgave – og gør det stadig – for at vores nye furesøborgere føler sig taget godt imod. Kirken, Spejdernes Genbrug, Røde Kors, Rotary, Red Barnet, vores almene boligselskaber og mange andre har ydet en kæmpe indsats. Det er vigtigt, at vores indsats fortsætter, for ukrainerne har stadig brug for at blive en del af vores fællesskaber, ikke mindst børn og unge”, siger borgmester Ole Bondo Christensen (A).

Mange i arbejde lokalt

I dag bor der 146 ukrainske flygtninge i Furesø. 46 procent er i arbejde. Mange har fået arbejde lokalt i virksomheder som KolleKolle, Slagter Lindhardt, Netto, Matas, Wexoe og Poul Willumsen. Mange går på sprogskole og bliver bedre til dansk.

Størstedelen af de ukrainske flygtninge bor i dag i midlertidige boliger i det tidligere Widex-domicil på Ny Vestergårdsvej i Værløse. 17 familier bor i en almindelig lejlighed.

Børn mærket af krigen

Der bor i dag 58 ukrainske børn og unge i Furesø. De er blevet en del af Furesøs daginstitutioner, skoler og fritidslivet. En del af dem er dog mærket af krigen, melder børnehaver og skoler. En ny rapport fra Red Barnet om de ukrainske børn i Danmark viser, at børnene ofte føler sig ensomme, isolerede og har store afsavn. Og mange har svært ved at finde sig til rette i et nyt land og i nye fællesskaber. Undersøgelsen viser, at mange børn efter dansk skoledag fortsætter med online undervisning på ukrainsk hjemme.

I Børnehuset Hjertet, hvor de fleste af Furesøs ukrainske børnehavebørn går, bidrager pædagoger og andre med at håndtere børnenes udfordringer. Børnehuset Hjertet og Furesøs skoler har desuden inviteret ukrainske forældre til forældremøder med fokus på forældreskab, børnesyn og børneliv i Danmark. Her deltager bl.a. sundhedsplejersker, psykolog og socialrådgiver.

Frivillige og foreningers indsats er også stadig afgørende. For eksempel har Værløse Kirke forskellige aktiviteter for børnene fx børnekirke, juniorklub og krea-aktiviteter.

Arrangement på Furesø Rådhus den 11. marts

Lørdag den 11. tog politikere imod en gruppe ukrainere, en aktiv frivillig Agnete Andersson og sognepræst Jan Sievert Asmussen. De blev vist rundt på rådhuset og hørte om Furesøs lokale demokrati og byrådsarbejde. Her deltog Lars Carstensen (C) viceborgmester i Furesø og Niels Bjerre Degn (A), formand for Beskæftigelse og Erhverv.

Fortsat integrationsarbejde forude

Niels Bjerre Degn fortæller, at der stadig kommer fordrevne ukrainere til Furesø.

Der er stadig mange opgaver i forbindelse med modtagelsen af de ukrainske flygtninge.

”Der kommer løbende flere flygtninge fra Ukraine til Furesø. Dem skal vi også tage godt imod. Kommunen sørger for, at de nyankomne får bolig, bliver indskrevet på sprogskole og børnene i skole. Vi har også en stor opgave i at sikre, at endnu flere kommer i arbejde”, siger Niels Bjerre Degn, udvalgsformand for Beskæftigelse og Erhverv.

Kontakt

Jobcenter Furesø

Stiager 2
3500 Værløse

Ring til os

Modtag nyheder fra Furesø Kommune

Opret nyhedsbrev

Find os

Furesø Kommune
CVR-nr.: 29188327
Kommunenummer: 190

Telefon: 7235 4000

Furesø Kommunes telefontider

Mandag - onsdag 10 - 14
Torsdag 10 - 17
Fredag 10 - 14

Besøg i Borgerservice

Ved fysisk fremmøde skal du bestille tid i Borgerservice

Følg os på de sociale medier

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback