Furesøs biblioteker øger fokus på børn og læsning
Furesøs børn og unge får fra 1. januar 2025 ikke længere gebyr for at aflevere bøger for sent tilbage til biblioteket. Det blev vedtaget i Furesø Kommunes budget og skyldes et ønske om at fremme børn og unges læsning.
Undersøgelser viser, at børn læser mindre, og deres læsekompetencer er dalende. De kan ikke finde tid og ro til fordybelsen væk fra f.eks. de mange skærme, der omgiver dem hele tiden. Derfor øger Furesøs biblioteker nu fokus på læseindsatsen overfor børn.
”At læse er nøglen til at lære, blive klogere på verden og mennesker. Bøgerne åbner for en verden af underholdning og dannelse. Og de styrker barnets evne til fordybelse og til at koncentrere sig. For Furesøbibliotekerne er det i disse år vores vigtigste prioritering, at alle børn har mulighed for at få en bog mellem hænderne – uanset, om det er en fysisk eller en digital bog. Det sker via de tre folkebiblioteker og det sker ude på folkeskolernes PLC,” siger biblioteksleder Ricki Elsgaard.
I forbindelse med vedtagelsen af budget 2025 er det blevet muligt at prioritere børn og læsning endnu højere end tidligere.
Ikke gebyr for sent afleverede bøger
Et tiltag fra 1. januar 2025 er, at gebyret for for-sent afleverede materialer for børn og unge fra 0-18 år helt bortfalder. Det er sket i andre kommuner og har fået flere borgere til at benytte bibliotekerne og låne materialer – især materialer målrettet børn. Bøgerne skal stadig afleveres til tiden, så andre borgere også kan få glæde af dem. De skal også fortsat erstattes, hvis ikke de bliver afleveret.
Igen adgang til eReolen GO
Et andet tiltag er, at adgangen til det digitale læsesite, der hedder eReolen GO genetableres. Det betyder, at alle skolebørn i Furesø kan læse og lytte til digitale bøger og lydbøger via deres skole UNI-login. Det er tænkt som et væsentligt supplement til skolernes læseindsatser, og er et vigtigt samarbejdstiltag mellem biblioteket og skolerne. ”Adgangen til eReolen GO betyder, at alle børn, der af forskellige årsager ikke er meldt ind i deres lokale folkebibliotek, også har adgang til digital litteratur på lige vilkår med deres kammerater. Det er med til at udviske de sociale uligheder, der måtte være i forhold til hvem, der benytter bibliotekerne”, siger Ricki Elsgaard.
Ikke mere adgang til Filmstriben
Disse tiltag er ikke gratis, og økonomien til prioriteringen sker indenfor bibliotekets egen økonomiske ramme. Derfor er det samtidig besluttet at lukke for tilbuddet Filmstriben. Samtidig reduceres antallet af lån via eReolen. Borgere vil fremover kunne låne to lydbøger og to e-bøger om måneden i stedet for tre af hver. Det træder i kraft ved årsskiftet.