Forebyggende hjemmebesøg
Forebyggende hjemmebesøg tilbydes til borgere, der er fyldt 75 år. Formålet er at yde råd og vejledning om aktiviteter og støttemuligheder, der kan bidrage til at skabe øget tryghed og trivsel hos ældre borgere. Undtaget er de borgere, der modtager både personlig og praktisk hjælp.
I Furesø Kommune kalder vi de forebyggende hjemmebesøg for ”seniorsamtaler”. En seniorsamtale er enten en individuel samtale, der kan foregå i dit eget hjem eller et fælles arrangement, der finder sted i dit nærområde som café- og temamøde. Seniorsamtalen er et tilbud fra kommunen, som du kan sige ja eller nej til.
Generelt om seniorsamtaler
Vi ønsker at støtte dig i at udnytte dine egne ressourcer og bevare din funktionsevne længst muligt, så du har mulighed for at leve det liv, du ønsker. At du kan leve et så aktivt og selvstændigt liv som muligt. Dette med henblik på:
- At give dig mulighed for at få råd og vejledning, før eventuelle problemer opstår.
- At du får kendskab til relevante tilbud i Furesø Kommune.
- At foregribe at mindre udfordringer udvikler sig til at skabe en sundhedstruende situation for dig
Et individuelt besøg i dit eget hjem eller deltagelse i et fælles arrangement på rådhuset sammen med andre borgere i samme aldersgruppe.
Fra det år, du fylder 82 år, vil du få tilbudt en individuel seniorsamtale hvert år.
Forebyggelseskonsulenten kan ikke bevilge hjælp i forbindelse med en seniorsamtale.
- Er du glad og tilfreds med livet?
- Har du et socialt netværk og nogen at tale med?
- Føler du dig frisk, sund og har du mod på hverdagens udfordringer?
- Ved du, hvad du selv kan gøre for at holde dig rask?
- Er der nogen vaner, du gerne vil ændre, fx kost, alkohol, rygning eller motion?
- Påvirker problemer med syn, hørelse, bevægelse, balance, fald, hukommelse eller kroniske sygdomme din hverdag?
- Kender du de kommunale og private muligheder i dit nærområde?
Forebyggelseskonsulenten har en sundhedsfaglig baggrund og har i forbindelse med samtalen tavsheds- og dokumentationspligt. Det er kun det, I aftaler, der dokumenteres.
Oftest stillede spørgsmål
Det er en samtale mellem dig og en sundhedsfaglig medarbejder, hvor du bestemmer indholdet. Det er frivilligt, hvad du ønsker at oplyse og tale om i besøget. Vigtigst er det, at vi taler om din hverdag og om din aktuelle livssituation. Indholdet kan dreje sig om dit helbred, din trivsel og om dagligdagens udfordringer. Den sundhedsfaglige medarbejder fokuserer ikke på din helbredssituation i snæver forstand, men sigter bredt, for at danne grundlag for en bedre udnyttelse af de ressourcer, der kan støtte dig i at bevare din livskvalitet.
Vi medbringer information om forskellige forebyggende og sundhedsfremmende tilbud, der kan være relevante for dig, og giver råd og vejledning om aktiviteter og støttemuligheder, som findes her i Furesø.
Du er meget velkommen til selv at kontakte den sundhedsfaglige medarbejder, hvis du ønsker et særskilt, individuelt besøg. For 80+ årige borgere gælder, at du og den sundhedsfaglige medarbejder sammen foretager et skøn over dit behov for besøg.
Borgere der er i en særlig livssituation kan tilbydes en individuel seniorsamtale fra de er 65 år
Borgere der har mistet en ægtefælle eller samlever.
Borgere der hos Visitationen har efterspurgt hjælpemiddel eller hjemmehjælp, men for nuværende ikke opfylder kriterier for at modtage praktisk eller personlig hjælp eller rehabilitering.
Borgere der i forvejen får både praktisk hjælp og personlig pleje, eller bor i plejebolig, får ikke tilbud om en seniorsamtale.
Når seniorsamtalen foregår som et hjemmebesøg, kommer en forebyggelseskonsulent på besøg i dit eget hjem. Samtalen foregår som en struktureret samtale mellem dig og forebyggelseskonsulenten, hvor dine forhold i almindelighed drøftes.
Indholdet af samtalen er fokuseret på din aktuelle livssituation, og på hvordan du klarer din tilværelse. Hovedvægten ligger på at fastholde/forøge funktionsevnen i bred forstand og på sociale forhold. Samtalen kan handle om helbred, trivsel og dagligdagens udfordringer, men det er op til dig, hvad samtalen skal dreje sig om.
Seniorsamtalen i dit hjem forventes som udgangspunkt at vare 1 time. Hvis det vurderes, at du har større behov i dagligdagen, planlægges et separat visitationsbesøg. Besøg kan forekomme oftere efter en individuel vurdering og aftale med dig.
Borgere i aldersgruppen 75 eller 80 år kan også blive inviteret til et oplæg, der har fokus på det at blive ældre, betydningen af at bevæge sig i det daglige, betydningen af at have et socialt netværk og betydningen af gode måltider.
Efter oplægget inviteres til dialog i samtalecaféer med deltagelse af diætist og jurist. Caféerne er fx styret af temaer som det gode måltid og fysisk aktivitet, samt bolig og hjælp i seniorlivet.
Du er velkommen til at have en pårørende eller en anden person efter eget valg med til samtalen.
Hvis du ikke ønsker besøget nu, skal du vide, at du altid er velkommen til at kontakte os senere.
Skyd genvej til
Kontakt
Ring til os
Bemærk
Vær opmærksom på ikke at sende personfølsomme oplysninger.Kontakt
Visitationen
Stiager 23500 Værløse