Skip til hoved indholdet Kontakt Kontakt

Bevaringsværdige bygninger

Bor du i en bevaringsværdig bygning?

Furesø Kommune har en rig fysisk kulturarv i form af bevaringsværdige bygninger og kulturmiljøer. Både i byerne og i det åbne land findes særlige og værdifulde bygninger, der vidner om vores fælles historie, og er med til at give steder karakter og identitet.

I Furesø arbejder vi for at bevare og gøre kulturarven til et aktiv. Derfor er de fleste bevaringsværdige bygninger omfattet af lokalplaner, der sikrer arkitektonisk og kulturhistorisk værdifulde bygninger og helheder, og samtidig sætter rammerne for en udvikling, der er forenelig med bevaringshensynene.

Spørgsmål og svar

Din bygning er bevaringsværdig, hvis den er optaget som bevaringsværdig kommuneplanen, eller hvis den er omfattet af et forbud mod nedrivning i en lokalplan eller byplanvedtægt.

Du kan se i kommuneplanen om din bygning er bevaringsværdig. I kommuneplanen findes dels en liste med bevaringsværdige bygninger i landområderne og dels en liste over bevaringsværdige bygninger, der er udpeget/bevaret i lokalplaner. Hvis din bygning er på en af de to lister, er den bevaringsværdig. Du finder listerne under temaet ‘Landskab, kulturarv og geologi’ i kommuneplanen. Her kan du også se et digitalt kort, hvor de bevaringsværdige bygninger er markeret. Find kommuneplanen her: link

I Furesø Kommune er de fleste bevaringsværdige bygninger omfattet af bevarende bestemmelser i en lokalplan. Hvis det er tilfældet for din bygning, vil det fremgå af lokalplanen for din ejendom, at din bygning er bevaringsværdig.

Lokalplaner kan du finde på plandata.dk eller på kommunens side om lokalplaner.

Hvis du er i tvivl om din bygning er bevaringsværdig, er du velkommen til at spørge kommunens byggesagsafdeling. Du kan finde kontakt oplysninger nederst på siden.

Hvis din bygning er omfattet af bevarende bestemmelser i en lokalplan, kræver det i langt de fleste tilfælde kommunens godkendelse i form af en dispensation at nedrive, ombygge eller på anden måde ændre bygningen. Dette gælder kun udvendige ændringer. Præcis hvilke bestemmelser, der gælder for din bygning, kan du finde ud af ved at læse lokalplanen for din ejendom.

Hvis din bygning er optaget på kommuneplanens liste over bevaringsværdige bygninger, er den omfattet bygningsfredningsloven og må ikke nedrives uden forudgående offentlig høring i 4-6 uger. Kommunen kan nedlægge forbud mod nedrivning, ombygning eller anden ændring af bygningen. Forbuddet vil i så fald gælde et år, som kommunen skal bruge på at udarbejde en lokalplan, der sikrer bygningens bevaringsværdier.

Hvis din bygning er udpeget som bevaringsværdig er det fordi, vi har vurderet, at den har en særlig værdifuld arkitektur og historie. Det kan for eksempel være, at bygningen er et godt eksempel på en periodes arkitektur eller en særlig byggeskik. Det kan også være, at der er tale om en sjælden bygningstype eller en bygning, der er uundværlig i gadebilledet eller i landskabet.

SAVE er en metode til at kortlægge, registrere og vurdere bevaringsværdier i bymiljøer og bygninger. Furesø Kommune benytter metoden i forbindelse med udpegninger af bevaringsværdige bygninger.

SAVE-vurderingen af bygninger bygger på fem forskellige parametre: Arkitektonisk værdi, kulturhistorisk værdi, miljømæssig værdi, originalitet og tilstand. De fem parametre sammenfattes i én bevaringsværdi. Efter SAVE-metoden får den enkelte bygning en værdi fra 1 til 9, hvor man ofte siger, at 1-3 er høj bevaringsværdi.

De SAVE-registrerede bygninger er indtastet i Slots- og Kulturstyrelsens database over Fredede og Bevaringsværdige Bygninger (FBB). Klik her for at gå til databasen.

Du skal være opmærksom på, at ikke alle bevaringsværdige bygninger er SAVE-registrerede. I forbindelse med ældre udpegninger af bevaringsværdige bygninger i Furesø Kommune er SAVE-metoden ikke anvendt. Din bygning kan derfor godt være bevaringsværdig uden at det fremgår af Slots- og Kulturstyrelsens database over Fredede og Bevaringsværdige Bygninger.

Hvis din bygning er udpeget som bevaringsværdig i en lokalplan skal du som udgangspunkt søge om dispensation fra lokalplanen, hvis du vil ombygge eller lave andre udvendige ændringer.

Udvendige ændringer er for eksempel udskiftninger af vinduer, døre, tag, skorstene m.v. samt ændring af farvesætning og overfladematerialer. Det gælder også hvis du ønsker at lave nye døre eller vinduer eller bygge til den bevaringsværdige bygning. Den enkelte lokalplan kan indeholde mere eller mindre specifikke retningslinjer for bevaring eller for, hvilke ændringer der kan tillades på din bevaringsværdige bygning.

Almindelig vedligehold og reparationer, som ikke medfører forandringer, kræver ikke dispensation. Eksempler på almindelig vedligehold er: Løbende vedligeholdelse med maling af samme farve og type som eksisterende, udskiftning af enkelte tagsten eller fornyelse af mønning og vindskeder på stråtag. Hvis du er i tvivl, så spørg byggesagsafdelingen.

Hvis du ønsker at nedrive et bevaringsværdigt hus, skal du søge en nedrivningstilladelse.

Du må ikke starte på byggeprojekter, som kræver dispensation fra en lokalplan, før du har opnået dispensation.

Vær opmærksom på, at ud over dispensation, kan dit byggearbejde kræve andre tilladelser fra kommunen, fx byggetilladelse eller landzonetilladelse.

Når du skal ansøge om dispensation fra en lokalplan til at lave udvendige ændringer på eller bygge til en bevaringsværdig bygning, kan du enten sende din ansøgning via mail til adressen bme@furesoe.dk eller via ansøgningsportalen Byg og Miljø: https://www.bygogmiljoe.dk/.

I Byg- og Miljøportalen skal du vælge ansøgningstypen ”planmæssig forespørgsel”.

Nedrivningstilladelse skal søges via Byg og Miljø.

En ansøgning om dispensation skal indeholde:

• Oplysninger til identifikation af ejendommen: matrikelnummer og adresse samt oplysning om, hvem der ejer ejendommen.

• Fuldmagt fra ejendomsejer til at søge dispensation, hvis du søger på vegne af en anden.

• Beskrivelse af projektet. Vi anbefaler, at du i din ansøgning beskriver de særlige forhold, der gør sig gældende for din bygning. Skriv også hvilke overvejelser, du har gjort dig om bygningens bevaringsværdier, og hvordan dit projekt er med til at bevare bygningen.

• Begrundelse for projektet.

• Tegninger og andet billedmateriale. Præcis hvilket tegningsmateriale, der er nødvendigt, vil afhænge af projektet, men som udgangspunkt skal billedmaterialet vise både hvordan bygningen ser ud i dag og hvilke ændringer, du søger om at lave – både i helhed og relevante detaljer. Tegninger skal være målfaste.

• Gerne produktblade, referencefotos og farvekoder, hvis det er relevant for projektet.

• Gerne oplysninger om bygningens historie, tidligere ombygninger og lignende, som kan være nyttige i forhold til din ansøgning.

Du skal være opmærksom på, at materialet skal være egnet til at blive sendt i høring. Dispensationsansøgninger sender vi i de fleste tilfælde i såkaldt naboorientering, hvilket er en høring, hvor naboer og foreninger kan komme med bemærkninger til det ansøgte projekt.

Når du renoverer en bevaringsværdig bygning, er det vores generelle anbefaling, at du bevarer de oprindelige bygningsdele eller om nødvendigt udskifter til dele, der svarer til de oprindelige både hvad angår størrelse, proportioner og konstruktionsprincip. Brug materialer og farver, der svarer til de oprindelige og som er egnet til historiske bygninger.

Hvis du ønsker at bygge til eller for eksempel etablere ny kvist eller nye eller større vinduer, er det vigtigt at tilpasse det nye til det oprindelige. Vær opmærksom på den oprindelige bygnings proportioner og rytme såvel som materialer, detaljering og farver.

Tilbygninger skal ikke nødvendigvis ligne det oprindelige byggeri, men bør tilpasses helheden med bevaringsværdierne i mente. Den enkelte lokalplan kan ud over bevaringsbestemmelserne indeholde retningslinjer for bevaring, som det er godt at være opmærksom på.

Det er sagsbehandlerne i byggesagsafdelingen, der behandler din ansøgning. Mange sager forelægges udvalget Plan og Byudvikling, som en del af sagsbehandlingen.

Når vi behandler en ansøgning om dispensation fra bevaringsbestemmelser i en lokalplan, tager vi udgangspunkt i den enkelte bygnings arkitektur og historie. Alle dispensationsansøgninger vurderes konkret og individuelt. Er der detaljerede bestemmelser om bevaring i lokalplanen, vil disse have betydning i en dispensationsafgørelse.

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at skrive eller ringe til os. Find kontaktoplysningerne nederst på siden.

Kontakt

Plan og Byg

Stiager 2
3500 Værløse

Ring til os

Modtag nyheder fra Furesø Kommune

Opret nyhedsbrev

Furesø Kommune

Stiager 2
3500 Værløse

CVR-nummer: 29188327
Kommunenummer: 190

Telefontider

Telefonnummer: 7235 4000

Mandag til onsdag kl. 10 til 14
Torsdag kl. 10 til 17
Fredag kl. 10 til 14

Borgerservice

Bestil eller afbestil tid i Borgerservice.

Følg os på de sociale medier

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback