Hele Furesø
Kort over varmeplanområder
Her kan du se status over udrulningen af varmeplan 2022. Tryk på "Signatur" for at få vist forklaring på farverne.
Plandata er den platform, hvor du kan få oplysning om et områdes varmeplanmæssige status. Det er kommunernes ansvar at opdatere oplysningerne løbende, og platformen er det sted, hvor Energistyrelsen blandt andet kan se, om man er berettiget til at modtage tilskud til varmepumpe.
Når man går ind på kortet i Plandata, skal man være opmærksom på følgende:
Der findes to steder, der rummer relevante oplysninger om status for varmeplanlægningen: Varmeplanområde og Varmeforsyning vedtaget.
Varmeplanområde
Her udgør de skraverede områder de områder, som indgår i Furesø Kommunes varmeplan 2020. Den kan du finde her.
De grønne skraveringer på kortet i Plandata angiver, at her har man Varmeplan 2022 vurderet, at området er velegnet til etablering af fjernvarme. Her skal der laves projektforslag før anlægsarbejdet til fjernvarmen kan påbegyndes. Der kan ikke opnås tilskud til varmepumper i de med grønt skraverede områder.
De lilla skraveringer dækker områder man i varmeplan 2020 var usikre på var egnede til fjernvarmeudbygning. Indtil en afgørelse herom foreligger kan man godt få tilskud til varmepumper i disse områder.
De resterende uskraverede områder er alle områder med ringe boligtæthed. Her vil der ikke komme fjernvarme, og der kan gives tilskud til varmepumpe.
Varmeforsyning vedtage
De grønne områder viser de eksisterende fjernvarmeområder og de områder, hvor der er vedtaget et projektforslag, som betyder, at udbygningen allerede er eller kan påbegyndes. De gule områder i Værløse (Kirke Værløse, Laanshøj og Dalsø Park, lige numre) er en del af etape 2 i Værløse, hvor projektforslag forventes vedtaget inden udgangen af 2024. For de gule områder i Farum er status uafklaret, men en endelig afklaring forventes inden udgangen af 2024. Indtil da er områder ikke ”båndlagt” som fjernvarmeområde, og der kan altså i disse områder i Farum godt gives tilskud til varmepumper.
Du kan have de to lag, Varmeplanområde og Varmeforsyning vedtaget, åbne samtidig, hvorved du får det fulde overblik.
Ejendomsejere har i december 2022 modtaget et digitalt brev fra kommunen, hvor det fremgår, om de kan regne med at få fjernvarme eller ej, og hvor længe de i givet fald skal vente på fjernvarmen.
Du har hele tiden haft mulighed for at få fjernvarme, hvis din ejendom ligger i et allerede fjernvarmeforsynet område.
Bor du i et område, hvor der er vedtaget et projektforslag, kan du regne med at få fjernvarme inden for 5 år fra forslagets vedtagelse i Byrådet. Der vil senest i 2024/2025 blive udarbejdet projektforslag for alle områder, der skal konverteres fra naturgas til fjernvarmeområder.
For Farum kan der i øjeblikket ikke meldes noget konkret ud om den fremtidige udrulning. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har accepteret fusionen mellem Vestforbrænding og Farum fjernvarme. Nu afventer Vestforbrænding bestyrelsens accept af lånoptagelse, så der er økonomi til at igangsætte arbejdet med gennemførslen af fjernvarmeudrulningen i Farum. Der skal udarbejdes projektforslag for de resterende områder, og det skal vurderes, om fjernvarmen også kan udrulles i planens ”gule” områder.
Er dit område ikke planlagt fjernvarmeforsynet skal du finde alternative opvarmningsformer, da olie og naturgas udfases som individuel energikilde senest i 2035. Du kan, hvis du bor i et område hvor der ikke er planlagt fjernvarme, søge om tilskud til anskaffelse af varmepumpe.
Find dit boligområde på kortet her på siden og se, om der er planer for at udrulle fjernvarme til dit område eller om du skal overveje alternativer.
Ifølge lovgivningen må der kun etableres fjernvarme, hvis der kan påvises en positiv samfundsøkonomi. Det er ikke alle steder, der kan etableres fjernvarme, som oftest fordi boligerne ligger spredt.
Skal du udskifte dit naturgas- eller oliefyr og fjernvarme ikke er – eller forventes at blive – en mulighed, vil det være en mulighed at skifte til en luft til vand-varmepumpe eller et jordvarmeanlæg.
På SparEnergi.dk kan du læse mere om varmepumper og jordvarme.
Før fjernvarmeudbygningen kan realiseres, skal fjernvarmeselskabet udarbejde et projektforslag, der skal godkendes af kommunen, og i forlængelse heraf skal der opnås en tilstrækkelig tilslutning til fjernvarmen i området for at sikre økonomien i projektet.
Før den endelige beslutning om udbygning af fjernvarme for det enkelte område træffes, skal fjernvarmeselskaberne udarbejde et projektforslag med udgangspunkt i de specifikke lokale forhold, rørdimensionering, fremløbstemperaturer, arealer til eventuelt varmeanlæg, m.m. Projektforslaget skal være samfundsøkonomisk fordelagtigt og godkendes af Furesø Kommune, ligesom der skal sikres en tilstrækkelig tilslutning, før udbygningen kan påbegyndes.
Fjernvarmeselskaberne kontakter de berørte ejendomme med et konkret tilbud, så snart de enkelte projektforslag er godkendt. På fjernvarmeselskabernes hjemmeside findes også en blanket, hvor man kan registrere at man gerne vil tilslutte sig fjernvarmen.
Fjernvarmeselskaberne arbejder på at kunne tilbyde overgangsløsninger, hvor ejendomsejere med gasfyr, der pludselig står af, får mulighed for at låne eller leje et gasfyr – eller hjælp til reparation af det eksisterende gasfyr – indtil de kan tilsluttes fjernvarmen.
Det er uvist hvor lang tid en sådan låneaftale kan løbe. Fjernvarmeselskaberne vil først kunne tilbyde denne mulighed i det enkelte område, når der foreligger et godkendt projektforslag.
Når Furesø Kommune godkender et konkret projektforslag om fjernvarme, har fjernvarmeselskaberne 5 år til at udbygge og levere fjernvarme til borgerne i det konkrete område. Inden anlægsfasen påbegyndes skal arbejdet sendes i udbud, så en entreprenør kan gå i gang. I projektområderne vil der derfor gå mellem 1½ - 5 år fra projektforslaget er godkendt i Byrådet, til fjernvarmen kan tages i brug i ejendommene.
Med lovændringen i "Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse" kan kommunerne vælge at udarbejde forskrifter om udskiftning eller nedlæggelse af visse fyringsanlæg i visse geografiske områder. Loven træder i kraft den 1. juli 2022.
Furesø Kommune har ikke taget stilling til, om der skal udarbejdes en forskrift med krav om udskiftning eller nedlæggelse af fyringsanlæg.
Siden 1. august 2021 har det ikke været tilladt at beholde en gammel brændeovn fra før 2003, når man køber ny bolig. Senest et år efter køb af ny bolig, skal brændeovne fra før 2003 være nedlagt eller erstattet med ny brændeovn.
Nej, der bliver ikke lukket for gassen i 2030 i Furesø Kommune. Furesø Byråd har en politisk ambition om at hele Furesø Kommune i 2030 er CO2-neutral, og at der arbejdes for at kilderne til opvarmningen er fossilfrie.
Tilslutningspligten er bortfaldet.
Vil du vide mere om fjernvarmeudbygningsplanerne? Så læs mere her:
Kontakt
Natur og Miljø
Stiager 23500 Værløse